Pages

07 February 2018

ATASI MASALAH CEPAT LETIH

Pernah tidak kita rasa badan kita mudah letih, sering mengantuk dan lesu sepanjang hari.Bila buat check up dengan doktor, result semua ok, normal. Diabetes pun negative, ECG semua ok cuma kadang kala denyut jantung je slow, atau bagi penghidap lemah jantung, memang lagi ketara rasa letih badan.

Kepentingan Coenzyme Q10 untuk jantung dan bekalkan tenaga

Coenzyme Q10 adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel.

Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.

Berapa Banyak CoQ10 yang Anda Perlukan?

Kajian telah menunjukkan bahawa 100mg Coenzyme Q10 memberikan pelbagai manfaat kepada badan, bantu kuatkan jantung, atasi masalah lemah jantung dan elakkan mudah letih serta bantu tingkatkan tenaga.

Walaupun CoQ10 secara semulajadi dihasilkan oleh badan kita, ianya merosot seiring dengan gaya hidup dan usia. Seawal usia 20 tahun, tubuh anda mengalami kesukaran untuk menghasilkan CoQ10. Mereka yang mengambil statin, ubat untuk merendahkan kolesterol, memerlukan jumlah CoQ10 yang lebih tinggi kerana ubat tersebut mengurangkan penghasilannya dalam badan sebanyak 40%!

Untuk memastikan anda mendapat 100mg Coenzyme Q10 , anda perlu mengambil :

makanan mengandungi coq10

 

Adalah amat penting untuk sentiasa membekalkan tenaga kepada badan kita supaya kita boleh hidup dengan cergas setiap hari. Berita baiknya adalah, anda boleh berbuat demikian dengan nutrisi yang betul bersama Shaklee.

Bagaimana Gaya Hidup Menjejaskan Penghasilan Tenaga

Seperti sebuah kilang, badan kita memerlukan sel-sel (stesen penjaga tenaga) dan nutrien-nutrien (pekerja) untuk berfungsi seperti biasa.

Setiap sel mengandungi satu stesen penjanaan yang bernama mitokondria untuk menghasilkan tenaga untuk badan anda dan ia memerlukan satu nutrien, Coenzyme Q10 (CoQ10).

Badan anda boleh menghasilkan mitokondria dan CoQ10 secara semulajadi.

Akan tetapi, penghasilannya akan merosot dengan usia yang meningkat dan cara hidup tidak sihat seperti pemakanan yang rendah nutrien yang memberi tenaga, serta tinggi kandungan lemak dan gula, pencemar persekitaran, stres dan kurang bersenam. Hasilnya, anda akan berasa lesu, mengantuk dan mudah berasa letih.


Tingkatkan Tenaga Anda dengan Polifenol dan CoQ10

Tinggi dengan antioksida, polifenol membantu meningkatkan prestasi sel ke tahap optima, menambah jumlah mitokondria dalam sel. Sebagai pekerja dalam stesen-stesen penjana tenaga, CoQ10 diperlukan untuk mengecas badan, memperbaharui tenaga agar badan anda berfungsi lebih efektif.

5 Manfaat CoQ10 untuk kesihatan anda :

1. Tenaga yang berkekalan

Kandungan CoQ10 yang lebih tinggi menghasilkan lebih banyak tenaga di dalam sel anda serta membekalkan tenaga dengan lebih cekap. Hasilnya, anda boleh menjalani hari anda dengan bertenaga, cergas, dan berkeyakinan! Peningkatan CoQ10 membantu:

 • Meningkatkan kekuatan otot.1
 • Mempercepatkan pemulihan luka.2

2. Peredaran darah yang sihat

CoQ10 lebih tertumpu pada organ-organ yang menggunakan banyak tenaga seperti jantung. Peredaran darah yang sihat menunjukkan jantung anda kuat dan sihat. Untuk mengekalkannya berdegup dengan sihat, anda memerlukan CoQ10 tambahan yang membantu:

 • Menguatkan otot-otot jantung.3
 • Menyokong fungsi jantung yang sihat.4
 • Meningkatkan paras tenaga untuk mereka yang mengambil statin.5

3. Menyihatkan sistem reproduksi

Selain bertindak sebagai antioksida yang kuat untuk melawan tindakbalas oksidatif, CoQ10 juga menyokong sistem reproduktif yang sihat dengan meningkatkan tenaga dalam sperma dan ovum. Pengambilan CoQ10membantu:

 • Meningkatkan jumlah sperma yang sihat.6,7
 • Meningkatkan pergerakan sperma.6,7
 • Meningkatkan kualiti ovum.

4. Menjadikan kulit lebih berseri

CoQ10 juga terdapat di permukaan luar kulit yang melindungi kulit anda dari sinaran UV yang berbahaya. Ia juga membekalkan tenaga untuk sel-sel yang rosak memperbaiki diri mereka sendiri, jadi kulit anda kekal berseri dan kelihatan lebih muda. Pengambilan CoQ10membantu:

 • Menganjalkan kulit dan mengurangkan kedutan.8
 • Meningkatkan tekstur kulit.8

5. Meningkatkan fungsi kognitif

Bertindak sebagai antioksida yang melindungi saraf, CoQ10membantu mengurangkan pembentukan plak amiloid,9salah satu punca utama Penyakit Alzheimer, di dalam otak anda. Kekalkan kesihatan sel-sel otak dan tingkatkan memori, tumpuan serta minda anda dengan CoQ10 yang juga membantu:

 • Menjana fungsi otak yang sihat.9
 • Meningkatkan fokus dan fungsi-fungsi sel otak.9

 

TAHUKAH ANDA?

Kajian telah menunjukkan bahawa statin, ubat yang merendahkan kolesterol, menghalang pembentukan CoQ10 sebanyak 40%! Suplemen CoQ10 membantu mengekalkan kekuatan jantung anda.

cara atasi lemah jantung

Keistimewaan Shaklee

 • CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tokoferol.
 • Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.
 untuk info lanjut hubungi saya : 


📱msg/whatsapp: 016.844.1163

✍ pm fb: Alezra Alez

✉ email: umiefezie@gmail.com

IG : alez_alezra

ID : 878606


Setiap pembelian supplement Shaklee dengan saya, akan mendapat FREE CONSULTATION! jadi, jangan lepaskan peluang


Terima Kasih

9 comments:

 1. waduhh.. masalah ni disebabkan sel pun makin tenat. bagus ni ambil coq10 utk up tenaga.

  ReplyDelete
 2. ini memang jamin menjadi. 1 hari lupa , rasa kurang cergas dari selalu. ini org makin "muda" ni cepat betul penat

  ReplyDelete
 3. Bagus untuk mengembalikan tenaga.

  ReplyDelete
 4. Bagi tenaga sel2 kita dgn CoQ-Trol

  ReplyDelete
 5. Sesuai juga untuk y mahu subur

  ReplyDelete
 6. CoQ-Trol ni kalau ambil setiap pagi.. memang semangat bekerja..best!

  ReplyDelete

© Umie Fezie | Design By MH