Pages

22 January 2018

KEISTIMEWAAN MENGAMALKAN VITAMIN E

Assalamualaikum..

Hari ini mau share kebaikan pengambilan Vitamin E yang mana saya dah amalkan sejak 2013. Bagi mereka yang tidak tahu, Vitamin E nih termasuk dalam Set Kecantikan dan Set Kesuburan.




Untuk saya sendiri yang dah amalkan Vitamin E nih, memang berpuas hati sangat-sangat. Sebab berbaloi dengan harga, nak makan hari-hari kan. Lepas saya amalkan Vitamin E nih, apa yang saya sendiri dapat lihat dan alami:
  • Jerawat keluar, tangan saya nih memang tak reti duk diam maka nye memang saya picit! Berparut kan? Tapi, cepat betul pudar parutnya.
  • Jerawat yang keluar pun jenis kecik, and keluar pun seketul dua je kecik tak nampak sangat. 
  • Kulit muka lebih halus, licin.. And paling suka dia jadi glowing! Encik Suami pun tegur kulit muka nampak makin halus and licin. 
Okay, di sini saga nam bagi lebih maklumat berkenaan Vitamin E yang sememangnya superb for skin selain Collagen Powder, ESP dan Sustained Release Vitamin C.

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik. 

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro-Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Pengambilan vitamin E bersumber semulajadi adalah sangat penting. Ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'.
  • Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. 
  • Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 
Mengapa kita perlu memilih sumber yang asli? 
  • Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik dan penyebab kepada wujudnya sel yang abnormal dalam badan. Vitamin E semula jadi menjaga sel dan DNA daripada rosak di mana kerosakan ini  lah yang boleh mengundang kepada penyakit kanser.
Setiap kapsul gel lembut memberikan 400IU vitamin E semula jadi dan 10mcg selenium untuk membantu dalam memelihara kesihatan baik. Vitamin C Shaklee juga adalah tanpa sebarang perasa, pewarna atau pemanis tiruan. 

Vitamin E sesuai untuk diambil oleh lelaki, perempuan, ibu menyusu, dan ibu berpantang.

Secara ringkasnya, VITAMIN E bertindak untuk...
  • Mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan juga untuk awet muda (kulit lebih tegang dan anjal, bertindak sebagai anti-penuaan)
  • Membaiki peredaran darah, memperbaiki tisu 
  • Sebagai rawatan semasa PMS dan mengawal simptom Menopause
  • Mengurangkan parut jerawat dan jeragat (juga stretch mark selepas bersalin)
  • Menyembuhkan luka atau kesan lecur dengan lebih cepat (sapu minyak Vitamin E pada bahagian yang luka atau melecur)
  • Meningkatkan kesuburan untuk lelaki dan juga wanita 
  • Kulit dan rambut sihat, menjadi lebih cantik dan lebat 
  • Merawat masalah keintiman 
  • Merawat masalah seksual lelaki 
  • Vitamin E juga boleh dijadikan sebagai masker semulajadi 
And yang paling best vitamin E ni ditambah dengan GRAPE SEED EXTRACT yg menambahkan lagi khasiatnya khusus untuk kulit yang CANTIK, SIHAT and GLOWING!




Kebaikan kesihatan grape seed extract
  • Menyingkirkan radikal bebas 
  • Mengurangkan radang (inflammatory) 
  • Membantu kesihatan otak, kulit dan mata
  • Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular
  • Mencegah masalah kelenjar prostat 
  • Melambatkan proses penuaan 
  • Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit 
  • Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet 
  • Membantu fungsi sistem saraf otak 
  • Meningkatkan daya pertahanan 
Vitamin E ini juga boleh dijadikan sebagai masker. Cara-caranya, sapukan sebiji vitamin E pada muka sebelum tidur. Vitamin E tu cucuk dengan jarum dan picit perlahan-lahan sampai keluar minyak vitamin E. Minyak Vitamin E itu tadi disapukan keseluruh bahagian muka. Siapa yang ada jerawat atau parut jerawat yang agak teruk, boleh cuba buat masker nih :)

Banyakkan kelebihan mengamalkan Vitamin E Shaklee yang bersifat semula jadi nih? Saya dah cuba dan alami sendiri kelebihannya. Kalau mau kulit yang sihat, cantik dan juga lebih glowing korang pun boleh cuba sendiri Vitamin E Shaklee nih. 



untuk info lanjut hubungi saya :


📱msg/whatsapp: 016.844.1163

✍ pm fb: Alezra Alez

✉ email: umiefezie@gmail.com

IG : alez_alezra

ID : 878606


Setiap pembelian supplement Shaklee dengan saya, akan mendapat FREE CONSULTATION! jadi, jangan lepaskan peluang



Terima Kasih

19 January 2018

5 LANGKAH MEMILIKI KULIT CANTIK DAN SIHAT

Assalamualaikum semua 

Untuk entry kali ini saya nak share dengan anda semua antara supplement yang anda boleh amalkan untuk memiliki kulit yang sihat dan cantik secara semula jadi. Sebenarnya ada banyak supplement untuk kulit cantik tetapi yang terbaik dan effective bertindak untuk kecantikan ialah:

-Vitamin E
-Vitamin C
-ESP
-Vivix
-CoQ-Trol
-Collagen Powder 

Untuk mendapat kulit yang CANTIK, MULUS dan juga GEBU ada 5 STEPS yang Shaklee sediakan untuk kita amalkan. 

Selain untuk kulit yang cantik, gebu dan mulus, 5 LANGKAH ini juga dapat menampakkan wajah kita lebih muda dari usia sebenar. Ini adalah kerana 5 LANGKAH ini bertindak dari dalam (sel-sel badan) dan bukan hanya lapisan dermis (bahagian luar kulit).

Apakah 5 langkah itu?

LANGKAH 1 ~ MELAMBATKAN PROSES PENUAAN (VIVIX)




Vivix merupakan extract daripada: 

-Polyganum Aspidatum (anti aging )
-Anggur Muscadine~ lebih cromosom (bertindak lebih bagus)
-Lobak Ungu (Kaya dengan polifenol)
-Elderberry

Antara Khasiat Vivix:

-10 kali lebih berkuasa daripada resveratrol (sejenis polifenol) iaitu anti aging terbaik. Saintis Shaklee ada compare vivix dengan resveratrol dan terbukti vivix 10x lebih berkuasa

-Bagus untuk memperbaiki DNA. DNA yang sihat akan menghasilkan sel yang sihat. Bila sel kita sihat akan reflect kepada luaran, kulit lebih berseri-seri.

-Pertahanan Sel, mempertahankan sel daripada terkena serangan penyakit

-Meningkatkan prestasi sel.. Bila sel sihat, organ pun akan sihat. Maka penyakit dapat dijauhi inshaaAllah.

Additional Info:

-DNA boleh musnah melalui Radikal bebas dan Penuaan. Radikal bebas boleh dapat akibat pencemaran, pemakanan yang tidak sihat dan stress.

-DNA yang rosak boleh mengakibatkan pelbagai jenis penyakit.

-Vivix membantu mengurangkan sel kulit mati.

-Vivix mengurangkan risiko penyakit dan radang sel melalui pembaikan sel.

-Vivix memberi kesan ke atas MITOCHONDRIA (membanyakkan). Kekurangan MITOCHONDRIA boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit.

-Vivix membantu melambatkan penghasilan AGE PROTEIN. AGE PROTEIN terbentuk dari gabungan protien+gula yang boleh menyebabkan sel-sel mati. Ianya boleh mengakibatkan penyakit diabetes.


LANGKAH 2 ~ MEMBAIKI PEREDARAN DARAH DAN PERLINDUNGAN MATAHARI (COQ-TROL)




COQ-TROL terdiri daripada Coenzyme Q10, Resveratrol dan Tokoferol.

Bila kita ambil vivix, ianya bantu banyakkan mitochondria dalam tubuh dan pengambilan COQ health membantu memperbanyakkan coq10 dalam mitochondria 

Khasiat CoQ 10:

-Paling bagus untuk membaiki peredaran darah 
-Tingkatkan penghasilan tenaga dalam sel 
-Perlindungan dari sinaran UV

Coq10 paling tinggi masa umur 20 tahun sebab tu badan kita lebih bertenaga berbanding sekarang. Jadi,dengan pengambilan CoQ10 boleh meningkatkan semula tenaga. 

Peredaran darah yang sihat menjadikan kulit kita lebih cantik kerana oksigen dan nutrien dibawa dengan sempurna ke seluruh sel kulit.

Peredaran darah yang lemah pula menjadikan kulit kita kusam, kasar dan pigmentation (jeragat) mula timbul.

Hasil penggunaan CoQ10 secara consistent:

-Kulit lebih cerah, gebu dan sekata 
-Kulit jadi tegang dan awet muda 
-Tona kulit lebih sekata dan kurang tompok pigmentation 

**Penghasilan sel yang sihat amat penting untuk mendapatkan kulit yang lebih cantik. Jadi, CoQ10 mempunyai kuasa meningkatkan tenaga sel berbanding produk Shaklee yang lain. 


LANGKAH 3~PENGHASILAN KOLAGEN (SHAKLEE COLLAGEN POWDER) 




Kolagen membantu memberi kelembapan dari rambut sampai kaki. 

Kolagen shaklee terhasil dari sisik ikan merah yang KUAT TEKANAN & DAYA TAHAN and mampu hidup 5m jauh ke dasar laut. 

**Manusia boleh dive sampai 4m sahaja.. Lebih daripada tu tekanan yang terlalu tinggi tidak dapat ditampung oleh badan dan boleh mengakibatkan arteri darah pecah.. Tapi ikan merah boleh hidup sehingga 5m ke bawah di mana ia tahan tekanan lagi tinggi dari manusia. 

Keistimewaan Collagen daripada Shaklee:

-Saiz molekul 1000 dalton membuatkan ianya lebih mudah diserap badan.. Kolagen biasa bersaiz 3000 dalton 

-Saiz paling optimum utk penyerapan kolagen ialah 1000 dalton.. Kurang daripada itu buatkan ia susah nak diserap atau cepat musnah 

-Memelihara keanjalan kulit iaitu hasil dari ramuan kolagen -sisik ikan, kerangan laut, bakteria baik 

-Membantu penghidratan hasil dari ramuan-ekstrak biji camelia, ekstrak pfaffia. Turut mengandungi isoflavones yang sangat baik untuk kesihatan (menurunkan kadar kolesterol) 

-Anti oksidan tinggi hasil dari ramuan-vit c, vit b2 dan b6 dari jagung 

-Mengandungi Probiotik Lactobacilus acidophilus untuk meningkatkan penyerapan Shaklee Collagen Powder dalam usus kecil. 

**Sumber glucosamine untuk penghasilan synovial fluid bagus untuk mereka yang kerap sakit sendiri kerana bantu menambah kolagen pada sendi 


LANGKAH 4~PERLINDUNGAN ANTIOKSIDAN ( VITAMIN C+VITAMIN E) 




Vitamin C shaklee dari ekstrak jagung. Keistimewaan Vitamin C Shaklee:

*Ditambah dengan BIOFLAVONOIDS (bantu penyerapan Vitamin C + bantu cegah Vitamin C dari oxidization) 

*Pembebasan perlahan-lahan setiap 5 jam 

Kuasa Vitamin C:

-Antioksidan yang tinggi 

-Membantu dalam penghasilan kolagen 

-Tingkatkan sistem imun badan ~ Darah putih memerlukan Vitamin C untuk dihasilkan 

-Kulit lebih CERAH,TEGANG dan juga GEBU 

Nota penting : Merokok memusnahkan vitamin C dalam badan 

Kuasa Vitamin E:

-Antioksidan yang kuat 

-Melindungi kulit dari UV 

**Untuk mereka yang kerap terdedah dengan cahaya matahari boleh ambil sebiji vitamin C + sebiji vitamin E di awal pagi 

**Vitamin E lebih baik diambil selepas makan kerana vitamin E tergolong dalam vitamin larut lemak (A,D,E,K). Vitamin E juga boleh diambil 2x sehari. 


LANGKAH 5~ KHASIAT KULIT (ESP) 




-Sumber Non GMO iaitu semula jadi dan tidak diubah secara genetik 

-Shaklee memantau soya dari pada tempoh awal sehingga matang dan pilih hanya soya yang terbaik

Untuk yang kurang tahu apa BEZA antara soya NON GMO dengan soya GMO:

Soya Shaklee ditanam secara semula jadi tanpa proses GMO (Genetically Modified Organism) yang mengubah sel-sel semula jadi nya sehingga merosakkan kesihatan manusia dengan pengambilan yang telah disyorkan oleh pakar.

Maksudnya, Shaklee tanam dan biakkan soya secara semula jadi tanpa sebarang bahan kimia yang digunakan secara langsung atau tidak langsung. Jadi, tiada isu bahaya kepada kesihatan, baik dari sudut agama atau sudut teknologi pertanian dan pemakanan.

Masih kurang faham?

Okay macam nih... Soya, tumbuhan dan haiwan masa sekarang nih seiring dengan teknologi yang semakin maju dan pertambahan penduduk dunia yang semakin ramai menyebabkan kebanyakan penternak menggunakan cara suntikan pengubah genetik atau dalam bahasa teknologinya, Genetically Modified Organism (GMO).

Ini bertujuan untuk membanyakkan hasil tanaman atau mempercepat tumbesaran haiwan supaya boleh cepat diproses sebagai makanan atau minuman kepada pengguna di seluruh dunia.

So here, take note ESP Shaklee adalah SEMULA JADI @ NATURAL. InsyaAllah antara supplement yang terbaik untuk badan kita. 

-ESP juga memiliki 9 amino asid yang lengkap 

(badan manusia boleh menghasilkan 11 jenis asid amino tetapi tak boleh hasilkan 9 jenis asid amino. Kesembilan asid amino terdapat dalam ESP) 

**Protein ialah blok asas penghasilan sel badan ( key benefit of ESP). Sekiranya badan cukup sumber protein---> Kulit akan cantik, kuku + rambut cantik.. Otot juga lebih sihat.

**Protein juga merangsang penghasilan kolagen dalam badan. Since ESP nih memang high in protein, so yang ambil secara consistent insyaAllah kulit memang lebih halus mulus, gebu, cerah dan tegang.

untuk info lanjut hubungi saya :

📱msg/whatsapp: 016.844.1163
✍ pm fb: Alezra Alez
✉ email: umiefezie@gmail.com
IG : alez_alezra
ID : 878606

Setiap pembelian supplement Shaklee dengan saya, akan mendapat FREE CONSULTATION! jadi, jangan lepaskan peluang




Terima Kasih

© Umie Fezie | Design By MH