Pages

22 January 2018

KEISTIMEWAAN MENGAMALKAN VITAMIN E

Assalamualaikum..

Hari ini mau share kebaikan pengambilan Vitamin E yang mana saya dah amalkan sejak 2013. Bagi mereka yang tidak tahu, Vitamin E nih termasuk dalam Set Kecantikan dan Set Kesuburan.




Untuk saya sendiri yang dah amalkan Vitamin E nih, memang berpuas hati sangat-sangat. Sebab berbaloi dengan harga, nak makan hari-hari kan. Lepas saya amalkan Vitamin E nih, apa yang saya sendiri dapat lihat dan alami:
  • Jerawat keluar, tangan saya nih memang tak reti duk diam maka nye memang saya picit! Berparut kan? Tapi, cepat betul pudar parutnya.
  • Jerawat yang keluar pun jenis kecik, and keluar pun seketul dua je kecik tak nampak sangat. 
  • Kulit muka lebih halus, licin.. And paling suka dia jadi glowing! Encik Suami pun tegur kulit muka nampak makin halus and licin. 
Okay, di sini saga nam bagi lebih maklumat berkenaan Vitamin E yang sememangnya superb for skin selain Collagen Powder, ESP dan Sustained Release Vitamin C.

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik. 

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro-Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Pengambilan vitamin E bersumber semulajadi adalah sangat penting. Ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'.
  • Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. 
  • Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 
Mengapa kita perlu memilih sumber yang asli? 
  • Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik dan penyebab kepada wujudnya sel yang abnormal dalam badan. Vitamin E semula jadi menjaga sel dan DNA daripada rosak di mana kerosakan ini  lah yang boleh mengundang kepada penyakit kanser.
Setiap kapsul gel lembut memberikan 400IU vitamin E semula jadi dan 10mcg selenium untuk membantu dalam memelihara kesihatan baik. Vitamin C Shaklee juga adalah tanpa sebarang perasa, pewarna atau pemanis tiruan. 

Vitamin E sesuai untuk diambil oleh lelaki, perempuan, ibu menyusu, dan ibu berpantang.

Secara ringkasnya, VITAMIN E bertindak untuk...
  • Mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan juga untuk awet muda (kulit lebih tegang dan anjal, bertindak sebagai anti-penuaan)
  • Membaiki peredaran darah, memperbaiki tisu 
  • Sebagai rawatan semasa PMS dan mengawal simptom Menopause
  • Mengurangkan parut jerawat dan jeragat (juga stretch mark selepas bersalin)
  • Menyembuhkan luka atau kesan lecur dengan lebih cepat (sapu minyak Vitamin E pada bahagian yang luka atau melecur)
  • Meningkatkan kesuburan untuk lelaki dan juga wanita 
  • Kulit dan rambut sihat, menjadi lebih cantik dan lebat 
  • Merawat masalah keintiman 
  • Merawat masalah seksual lelaki 
  • Vitamin E juga boleh dijadikan sebagai masker semulajadi 
And yang paling best vitamin E ni ditambah dengan GRAPE SEED EXTRACT yg menambahkan lagi khasiatnya khusus untuk kulit yang CANTIK, SIHAT and GLOWING!




Kebaikan kesihatan grape seed extract
  • Menyingkirkan radikal bebas 
  • Mengurangkan radang (inflammatory) 
  • Membantu kesihatan otak, kulit dan mata
  • Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular
  • Mencegah masalah kelenjar prostat 
  • Melambatkan proses penuaan 
  • Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit 
  • Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet 
  • Membantu fungsi sistem saraf otak 
  • Meningkatkan daya pertahanan 
Vitamin E ini juga boleh dijadikan sebagai masker. Cara-caranya, sapukan sebiji vitamin E pada muka sebelum tidur. Vitamin E tu cucuk dengan jarum dan picit perlahan-lahan sampai keluar minyak vitamin E. Minyak Vitamin E itu tadi disapukan keseluruh bahagian muka. Siapa yang ada jerawat atau parut jerawat yang agak teruk, boleh cuba buat masker nih :)

Banyakkan kelebihan mengamalkan Vitamin E Shaklee yang bersifat semula jadi nih? Saya dah cuba dan alami sendiri kelebihannya. Kalau mau kulit yang sihat, cantik dan juga lebih glowing korang pun boleh cuba sendiri Vitamin E Shaklee nih. 



untuk info lanjut hubungi saya :


📱msg/whatsapp: 016.844.1163

✍ pm fb: Alezra Alez

✉ email: umiefezie@gmail.com

IG : alez_alezra

ID : 878606


Setiap pembelian supplement Shaklee dengan saya, akan mendapat FREE CONSULTATION! jadi, jangan lepaskan peluang



Terima Kasih

9 comments:

  1. Vitamin E sangat berkesan hilangkan parut.

    ReplyDelete
  2. Saya suka sangat vitamin e sebab bantu kulit punya complexion jadi baik

    ReplyDelete
  3. Vit E boleh di buat mask 😍

    ReplyDelete
  4. Kulit lebih moist dengan vitamin E tau

    ReplyDelete
  5. saya belum pernah try Vitamin E ni. lepas ni boleh la mau cuba untuk kulit

    ReplyDelete
  6. Harap2 muka sy nnti halus juga2

    ReplyDelete
  7. saya amalkn vit e utk rawat parut jerawat..

    ReplyDelete

© Umie Fezie | Design By MH