Pages

29 November 2017

4 NUTRISI PENTING UNTUK ANDA YANG MERANCANG HAMILKetahui 4 nutrisi penting jika anda merancang untuk hamil

Diet sihat yang seimbang adalah penting untuk tubuh bakal ibu berada dalam keadaan sihat begitu juga dengan bayi yang bakal dikandung nanti. Semua makanan yang ibu makanan akan jadi makanan untuknya juga. Dan nutrisi yang ibu simpan sebelum kehamilan  adalah penting untuk perkembangan awal sewaktu organ utama terbentuk. Antara zat yang penting ialah:
1.ASID FOLIK
Asid folik, salah satu unsur daripada vitamin dari kumpulan B membantu mengelakkan kecacatan saraf tunjang (NTD), seperti spina bifida pada bayi yang belum lahir. Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil agar meningkatkan pengambilan harian asid folik kepada 0.6mg dengan mengambil 0.4mg tambahan sebelum hamil dan 12 minggu awal kehamilan. 
2.ZAT BESI
Zat besi penting untuk sel-sel darah merah dalam badan manusia serta mencegah anemia. Bagi ibu hamil, zat besi lebih banyak diperlukan kerana jumlah hemoglobin meningkat ketika itu terutamanya pada dua trimester terakhir. Zat besi boleh diperolehi dari sumber makanan seperti daging merah, hati, limpa, ikan bilis ibu boleh mendapatkannya dari vitamin tambahan.
3.KALSIUM
Kalsium perlu bagi ibu kerana berdasarkan kajian kalsium yang cukup berperanan menguruangkan kecenderungan bakal ibu mendapat darah tinggi (hypertension) sewaktu hamil.
4.DHA
DHA memainkan peranan yang besar terhadap perkembangan minda bayi. DHA juga berfungsi untuk memantapkan pertumbuhan penglihatan dan otak bayi sejak dalam kandungan lagi. DHA boleh diperolehi dari sumber makanan seperti ikan salmon atau dari supplemen seperti omega 3 dan omega 6.

makanan untuk hamil

Kepada pasangan yang merancang untuk mempunyai anak, perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah memastikan diri bakal ibu dan bakal bapa sihat untuk menghasilkan zuriat. Secara ideal, anda perlu bersedia untuk hamil sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum persenyawaan berlaku supaya anak anda dapat memulakan hidupnya dengan baik.

untuk lengkapkan nutrisi anda bole cuba produk shaklee

1. Asid folik 

Bole ambil BCOMPLEX 

Sebelum hamil, vitamin B complex bertindak untuk melancarkan peredaran darah dan hormon serta meningkatkan kesuburan. Kurangnya asid folik keatas wanita yang sedang hamil boleh membawa kesan buruk. Antaranya adalah kecacatan janin, Oleh itu, pengambilan vitamin B Complex seawal 6 bulan sebelum hamil adalah sangat disarankan.

2. Zat Besi

Boleh ambil VITALEA IRON 

Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Jadi, suami dan isteri perlu melengkapkan kesihatn diri dengan mengambil multivitamin ini.

3. Kalsium

Boleh ambil OSTEMATRIK

Menguatkan tulang ibu dengan mengekalkan kepadatan tulang. Wanita yg kekurangan kalsium menghadapi risiko yg sangat tinggi untuk menghidap osteoperosis apabila usia meningkat.

4. DHA

Boleh ambil OMEGA GUARD

omega sumber dari minyak ikan yang dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Apa maksud ultratulen farmaseutikal ni? Maksudnya melalui proses penyulingan propriotari tiga molekul yang dapat memekatkan asid lemak omega 3 yang paling tulen. Proses ini penting bagi menyingkirkan toksin dan bahan bahan yang berbahaya seperti plumbum, arsenik, merkuri dan lain lain.untuk info lanjut : 

📱msg/whatsapp: 014.673.7421
✍ pm fb: Alezra Alez
✉ email: umiefezie@gmail.com
IG : alez_alezra
ID : 878606

Setiap pembelian supplement Shaklee dengan saya, akan mendapat FREE CONSULTATION! jadi, jangan lepaskan peluang

Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

© Umie Fezie | Design By MH