assalamualikum..selamat petang,,hihih sedap kan nampak gambar di atas tu..hahah..
sebenarnya diri ini amatlah teringin makan..huahuahuah tp tak tahu buat..sayang juga yang ini pn tak tahu buat..tp makan mau..tak tahu di mana ada jual petang-petang ni...tengo gambar je la..telan liur..hehehehh
tapi teringin pula tengo resepi dan cara buat blueberry cheese tart ni...mesti mau belajar ni..jom belajar buat resepi ni...
di bawah ni saya kongikan cara-cara nak buat blueberry cheese tart..hihi
antara bahan-bahan yang diperlukan
170gm majerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur gred c
a sudu kecil asen vanila
acuan tart
Mulakan dengan langkah pertama...
-Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau
spatula.
-Jangan putar lama sangat.
-Masukkan telur dabn esen vanilla.
-Putar lagi dengan senduk kayu.
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
-Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Kuantiti tepung bergantung
kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik
bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan
garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas
kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2
sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk
mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry,
strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling
cheese tart ni.
Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari
kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh
juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat
kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk
membuat cheese dia pula.
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.
JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita
gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita
masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell
tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese
tat tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg
kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses
untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan
biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan
1. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di
bahagian tepi.
2. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih
banyak lebih cantik!
3. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik
daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan
hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak,
bakar dalam seminit lagi.
Untuk resepi ni, 1 adunan kita bole dapat buat dalam 40 biji shell
itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1
adunan cheese
Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara
dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama...